Medvefelhő a város felett. Észak-amerikai indián költők antológiája.

Medvefelho
2013 nyarán írtam az alábbiakat, egy akkor még csak remélt, észak-amerikai indián költészeti antológiával kapcsolatosan: „Kéne tehát egy kötet, egy könyv, melyet kézbe lehetne venni, volna borítója, tartalomjegyzéke, lennének oldalszámok, meg minden, ami kell. Ez a könyv lehetne a Nagy Amerikai Indián Költészeti Antológia. A szerzők pedig többek között: Carter Revard, Jim Northrup, Ray A. Young Bear, Mark Turcotte, Sherwin Bitsui, Denise Dee Sweet, Travis Hedge Coke, Joy Harjo, Mandy L Smoker, Jim Barnes, N. Scott Momaday (Pulitzer-díj), Louise Erdrich (National Book Award) és persze a már említett Sherman Alexie (National Book Award). A fordító: Gyukics Gábor.
Ha elkészülne a könyv, nem csupán a kortárs amerikai irodalom egy izgalmas területét ismerhetnénk meg általa, de a mai észak-amerikai indiánokat is segíthetne jobban megértenünk.” (Hogyan adjuk ki a Nagy Amerikai Indián Költészeti Antológiát)

2015 őszéig kellett várni, hogy megjelenjen a könyv, melyet immár ténylegesen kézbe lehet venni, van borítója, tartalomjegyzéke, vannak benne oldalszámok, meg minden, ami kell. A szerzők pedig: Erika T. Wurth, Gerald Vizenor, Mark Turcotte, Denise „Dee” Sweet, Mandy L. Smoker, Alyce Sadongei, Wendy Rose, Carter Revard, Elise Paschen, Sara Marie Ortiz, Simon J. Ortiz, Jim Northrup, Brandy McDougall, Maurice Kenny, Lance Henson, Gordon Henry, Travis Hedge Coke, Allison Hedge Coke, Anita Endrezze, Kimberly M. Blaeser, Sherwin Bitsui, Jim Barnes, Tacey M. Atsitty, Sherman Alexie. A fordító: Gyukics Gábor.

Az észak-amerikai indiánokat legtöbben még mindig olyan filmekből és könyvekből ismerik, melyeket nem indiánok rendeztek és nem indiánok írtak, hanem olyan alkotók, akiknek nem sok közük van az indiánokhoz. (Éppen ezért, aki teheti, nézze meg a Füstjelek [Smoke Signals, 1998] című filmet – mely egy indián alkotók által készített kiváló film a kortárs indiánokról, Chris Eyre rendezésében, Sherman Alexie írása alapján, a főszerepben Adam Beach, Evan Adams, és Gary Farmer –, továbbá olvassa el Sherman Alexie magyarul is megjelent írásait.) Igen népszerűek az indián mesék, ahogyan az indiánokat megörökítő fényképek és a történelmi ábrázolások is. A kortárs észak-amerikai indiánok azonban kevéssé ismertek, a kortárs indián költők és írók pedig, sajnálatos módon, szinte teljesen ismeretlenek mifelénk.

Ezért is örvendetes, hogy megjelent a Medvefelhő a város felett című észak-amerikai indián költészeti antológia. A kötet szerzői különböző törzsekből származó és különféle kulturális háttérrel rendelkező észak-amerikai őslakosok – nők és férfiak. Sokféle hang, sokféle költői gyakorlat. Már csak olvasni kell. (Fordította Gyukics Gábor, Scolar, Bp. 2015.)

Szűcs Balázs Péter