A postahivatalban elfogott rablót felakasztják. A fegyverrel szerzett pénzzel disszidálni akart. Fehér Bagoly a szálkás papírra nyomtatott újságban látja a hírt. A fotón alig felismerhető elnagyolt szürke foltok. Két tányérsapkás férfi a megbilincselt vádlottal. (A tárgyalás megkezdése előtt készítették?) Az országhatárt addigra dupla szögesdrótkerítéssel lezárták, a senki földjére taposóaknákat telepítettek. Esténként apjával hallgatja a lehalkított rádiót, New Yorkban délután félkettő van.  A T- 34-es harckocsik a kertjükkel szomszédos kaszárnyából másik állomáshelyre vonulnak. A megszálló hadsereg katonáinak új laktanyákat építenek a közeli falvakban. Thébából ponyvával fedett teherautókon hordják az élelmezésüket. A járművek cirill feliratait a hadifogságot megjárt férfiak és az iskolások betűzgetik.
Hétvégén a hajnali sorban állással sem lehet sertéshúshoz jutni. Esetleg fagyasztott, lilapecsétes argentin marhacombhoz. A húsboltban hétköznapokon a kampók üresen lógnak.  Sertésmáj konzervekből rakott piramisok a polcokon. A fahordó levében savanyú káposzta érlelődik. A fehér svájcisapkás hentes kinn a szabadban cigarettázik. A háború előtt a családjuk tulajdonában volt az üzlet, de az államosítás óta alkalmazott. A bejárat fölött rózsaszínűre festett, kerámia disznófej bámulja a rosszkedvű vásárlókat.
A lakók nélkül maradt laktanyába pártiskolásokat költöztetnek. A szünetekben a hallgatók csoportokba verődnek az udvaron. Erős dohányosok, a fejük felett gomolygó füstfelhő olvashatatlan üzenet a kívülállóknak. A lőteret is újra használatba veszik, a golyófogó dombon piros jelzőzászló hívja fel a figyelmet a veszélyre. Az acélszürke egyenruhás nők és férfiak dobtáras géppisztollyal lőnek a céltáblákra. A fegyverropogás hangja jeges záporként zúdul a kertekre, ahol az utcabeliek szótlanul merik a kútvizet a locsoláshoz. A gellert kapott lövedékek éles jeleket hasítanak a levegőbe.
Fehér Bagolyék ritkán merészkednek a vasúton túlra, de a kora nyári tocsogós rét átcsábítja őket. Szitakötők cikáznak a lomha patak fölött, nemsokára kitörhetnek az iskola rezervátumából. A mindenki számára kötelező házimunkát követően az esti erőműi dudaszóig övék a világ. A szülők íratlan szabálya szerint a harcosoknak ekkor kötelező a hazatérés. A késésért alapos verés jár otthon, a büntetést a gondoskodó anyai szigor vezeti. Ha véletlenül a bűn üti fel a fejét az indiánok táborában, az apák veszik kézbe a nadrágszíjat.
Az erőmű hűtőtavából kiömlő Zúgóhoz mezítláb gyalogolnak a dinnyeföldek forró homokjában.  A földrajzszertár térképen alig felfedezhető vékony, kék vonal a folyó. A mederszűkületekben sebesebbek az áramlásai. Vízbe hajítják a felpumpált autógumi belsőt, kapaszkodva sodortatják magukat a hínáros zsiliprácsig.
A Dunántúl villamosítási terve felkeltette az angol befektetők érdeklődését, ennek része a thébai erőmű megépítése. A vasúti fejlesztést is magába foglaló beruházás finanszírozására a Power and Traction Finance Co. Ltd. nyerte meg a tendert. A magyar állam a megvalósításra egymillió pengő alaptőkével részvénytársaságot alapított. A thébai bányák minőségi szénkészlete egyik biztosítéka a villamos energia termelésének. az erőmű megépítésének. Az erőművet háromszáz nap alatt üzembe helyezik. „A Centrálé, amely ma az európai szakkörök bámulatának tárgya, elsősorban Verebély László érdeme.” (Nemzeti Újság)
Édesapja gyapotronggyal törölgeti a színesre festett burkolatú turbinákat a sárga kerámiakockás gépházban Rágyújt egy Munkás-ra, de cigarettázás közben sem hagyja abba a vaskos öntvényszelvények tisztítását. Az alsó szinten a szivattyúk elszántan pumpálják a hűtőtóból visszanyert vizet. Az indiánok ide is szívesen járnak a fürdeni. A nagykiterjedésű mesterséges vízfelületen szórófejek és a hosszanti gát segíti a cirkulálást. A thébaiak közül sokan ebben a langyos vízben keresnek menedéket a hőség elől. A hatóságok később az egészségre károsnak találják a strandolást és a tiltó táblákat helyeznek el a parton.
Az erőmű tisztviselő lakótelepén a családi házak nyílegyenes utcákat alkotnak. Gondozott virágoskertekkel a kerítéseken belül. A tágas szobákat, a fürdőszobát radiátorok fűtik, a konyhához villamos tűzhely, jégszekrény tartozik. Harminckét évvel az első lakók megérkezése után a diákmiséről gyalogol keresztszüleihez. Három leány unokatestvérével römiznek az üveges verandán, nádból font karosszékek veszik körbe az asztalt. A vonalas irkalapon ceruzával számolják a pontokat, neki gyűlik össze a legkevesebb. A víztorony szembeni Otthon is a háború előtti időkre emlékeztet. A földszinti szolid söntés mellett biliárdterem. Az alagsorban mosókonyha gőzvasalóval, mángorlóval. Mozi hetente háromszor az emeleti teremben. Kabale und Liebe 16 milliméteres fekete-fehér filmen, a tekercsek cseréje miatti szünetekkel.
Az aknáktól hosszú kötélpályán érkezik a palaszén az erőműbe. Magas vastraverzeken kapaszkodnak a csillék, hogy elérjék a széndeponálót. A rakományból a csigák átgördülésekor kis mennyiség a földre potyog. A nehéz idők fűtési idényeiben sokan eljönnek összeszedni a lehullott palaszenet. Az apja is zsákba szedi és talicskán tolja hazáig az ingyen fűtőanyagot. Az utcájukban egyformán szegények, csak karácsonykor, és kivételes zord napok esti óráiban ropog a tűz a szobai kályhában Az almák jobban elállnak a hidegben a szekrények tetején. Az egyik fiókjában háború előtti képes újságokat talál egymáson.
A megesett és kitagadott vidéki úrilány, Kártély Gyöngyi egy mulató női zenekarában hegedül, a szegény, árva paraszt­lány, Torma Vica egy építkezésen malteros lány. Gyöngyi megmenti Vicát Csiszár István főmérnök erőszakoskodásától. Magához veszi a falujabeli lányt, anyáskodik felette, taníttatja, öltözteti, állást szerez neki. Vica viszont közbenjár Gyöngyi apjánál s elintézi, hogy anyagilag támogassa lányát. Miután rendezett anyagi körülmények közé kerülnek, Gyöngyi a művészetben, Vica pedig a házasságban találja meg a boldogságát.
Krasznai bácsi erőműi nyugdíjasként hallgatagon bütyköl otthoni műhelyében. Pedáns rendet tart szerszámarzenáljában. Anyagbeszerző körútján saját kezűleg barkácsolt dongómotoros biciklijével közlekedik. Az irigyelt kétkerekűt nyaranta a pesti rokongyerek használhatja. A benzinüzemű kerékpárt néha kölcsönadja a törzs tagjainak. Az indiánok nyomkereső fehér vadászként befogadják maguk közé. Az ezermester ezért hálás, mert nyugodtan bíbelődhet a satupadnál. Vendégül látja a rézbőrűeket és lángra lobbantott magnéziummal kápráztatja el közönségét. Az Óz a csodák csodájában is ezt a trükköt alkalmazza a nagy varázsló.
Az égés során magnézium-oxid (égetett magnézia) keletkezik. A magnézium oxigénnel alkotott vegyülete általában fehér por formájában fordul elő. A magnézium és az oxigén között ionos kötés található. A folyamat vakító, fehér láng kíséretével jár.
A két jegenyefánál megmaradt a világháborús bombatölcsér a kedvenc búvóhelyük. Az őszi esőzések azonban használhatatlanná teszik. A téli fagyokban keletkező buckás jégen tilos csúszkálniuk. A patakot rekesztik el a réten és a drasztikusan lehűlő éjszakai hőmérséklet gondoskodik a jégpályáról. A bakancsok talpához rögzített kurblis korcsolyákkal üggyel-bajjal siklanak. Fehér Bagoly csodálja hátrafelé koszorúzó barátait. Lökések közben betűt írnak le külső lábukkal, belső lábuk elé rakják a külsőt, és ezt ismételgetik, amíg bírják.
Szülei színes kendővel tompítják a lámpafényt a konyhában. A láz tartós kábulatában fekszik a priccsen, betegsége kiköltöztette a fűtetlen szobából. A bőrkabátos orvos gondterhelten távozik. A folyamatos orrvérzéssel járó tüdőgyulladás és a hozzátársult kanyaró teljesen legyengíti. A járványkórházban tér magához.
Az országban hiánycikk a penicillin. Az amerikai nagybácsi repülőgépen küldi a nélkülözhetetlen antibiotikumot. A piros-fehér dobozokban kétkomponensű a gyógyszer. A nővér az üvegcséről eltávolítja a védőkupakot. Az injekciós tűvel átszúrja a rugalmas gumifedelet. A fecskendőbe felszívja a fehér port és a másik ampullából a hígító folyadékot. Megkocogtatja az injektor falát és a dugattyú nyomásával eltávolítja a légbuborékokat. A sebbenzines vattával töröl a combján és a tű behatol az izomba. A szer a lassú nyomás hatására szétárad a rostok véráramaiban.
A penicillinben lévő β-laktám antibiotikumok a baktériumok sejtfalában a peptidoglikánok közötti keresztkötések kialakulását gátolják. A penicillin β-laktám része ahhoz a transzpeptidáz enzimhez kötődik, amely a baktérium peptidoglikán molekuláit kötné össze. Az enzim így nem tud megfelelően működni és a baktérium sejtfala osztódás során meggyengül.  A felhalmozódott peptidoglikán prekurzorok a baktériumban aktiválják a sejtfal hidrolázok működését, amelyek tovább rombolják a baktérium meglevő peptidoglikánját.
A kúra végére helyreáll a világgal való kapcsolata. Ujjaival újra kitapinthatja a bambisüveg rücskös felületét. Lötyög benne a világos színű kórházi tea. Kézbe veszi a lepattogzott festékű éjjeli szekrényről az Egri csillagokat. A vizitkor átviharzó fehérköpenyes orvosok rámosolyognak. Édesanyja a zárójelentéssel elviszi a híres thébai specialistához. Nem tudja meg soha, szülei honnan teremtették erre elő a pénzt. A főorvos a mandulájában látja a bajok okát, s a láztalan időszakban azonnali műtétet javasol. A hallásvizsgálatkor ezt a szót súgja a fülébe: csoki.